Το Mυστικό της «Mπλε» Oικογένειας

Το μυστήριο του Άβαταρ κατάφερε να λύσει η ιατρική, καθώς εντόπισε σε οικογένεια η οποία είχε μπλε επιδερμίδα το πρόβλημα υγείας που το προκαλούσε.

Στο ανατολικό Κεντάκι μια οικογένεια βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού τα παιδιά που γεννούσαν τα μέλη της είχαν όλα μπλε επιδερμίδα. Η οικογένεια Φουγκάτ ζούσε απομονωμένη, ενώ ο πιο παλιός πρόγονος της ήταν ένα ορφανό από την Γαλλία, ο Μαρτέν Φουγκάτ, ο οποίος μετοίκησε στο Κεντάκι όπου και παντρεύτηκε μια Αμερικανίδα ιρλανδικής καταγωγής, την Ελίζαμπεθ Σμιθ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μια σπάνια κληρονομική πάθηση που ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία (γνωστή και ως γονίδιο met-H) η οποία μειώνει την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα του, με αποτέλεσμα, το τελευταίο να αποκτά ένα ιδιαίτερα σκούρο μπλε χρώμα το οποίο σε συνδυασμό με την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα δημιουργεί την όψη του γαλάζιου δέρματος.

Κανονικά το γονίδιο met-H δεν περνά στην αμέσως επόμενη γενιά, ωστόσο στην περίπτωση της οικογένειας Φουγκάτ, λόγω της ενδογαμίας, το φαινόμενο είχε συχνότερη εμφάνιση. Όλα όμως άλλαξαν το 1958, όταν ο Λουκ Κομπς, απόγονος της οικογένειας Φουγκάτ, πήγε τη λευκή του σύζυγο στο νοσοκομείο του Κεντάκι.

Εκεί οι γιατροί δεν ασχολήθηκαν με τη γυναίκα αλλά με τον ίδιο καθώς εντυπωσιάστηκαν από το μπλε χρώμα της επιδερμίδας του. Έτσι έγινε η αρχή για τον εντοπισμό και μετά από χρόνια η ανακάλυψη της θεραπείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s