Η Στοιχειωμένη Μονοκατοικία της Άμφισσας

Κραυγές μέσα στη νύχτα, κοριτσάκια που βολτάρουν στα δωμάτια κι εξαφανίζονται, έπιπλα που κινούνται μόνα τους… Η ιστορία του εγκαταλελειμμένου σπιτιού της οδού Γιδογιάννου στην Άμφισσα ξεκινάει από το 1940 και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Όλοι στην περιοχή μιλούν για τη στοιχειωμένη μονοκατοικία. Της ΕΥΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Είναι ίσως το πιο γνωστό στοιχειωμένο σπίτι της Στερεάς Ελλάδας.

Η ερειπωμένη μονοκατοικία της οδού Γιδογιάννου, αριθμός 13 (συμβολικός δεν νομίζετε;) είναι γεμάτη από μακάβριες ιστορίες που εδώ και δεκαετίες είναι γνωστές σε όλους τους κατοίκους της Άμφισσας. Το συγκεκριμένο σπίτι δεν βρίσκεται σε κάποιο απόμερο μέρος της πόλης, ίσα ίσα που σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν πολυσύχναστα στέκια. Όμως οι θρύλοι που το ακολουθούν είναι τέτοιοι που οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες προσπαθούν να το αποφύγουν.

Ποια όμως είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από την ερειπωμένη μονοκατοικία; Γιατί το σπίτι της οδού Γιδογιάννου θεωρείται στοιχειωμένο; Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα υποστηρίζονται, όλα ξεκίνησαν γύρω στο 1940. Ιδιοκτήτης του ήταν ένας άρχοντας της περιοχής, πάρα πολύ πλούσιος, ο οποίος είχε συνάψει παράνομο ερωτικό δεσμό με μια από τις υπηρέτριές του. Η υπηρέτρια έμεινε έγκυος από τον ιδιοκτήτη (οι φήμες έλεγαν ότι η εγκυμοσύνη προήλθε έπειτα από βιασμό) και στάθηκε η αιτία για ένα αποτρόπαιο έγκλημα που έμελλε να στιγματίσει για πάντα το σπίτι της οδού Γιδογιάννου.

Ο «άρχοντας» της περιοχής ζήτησε από τη νεαρή υπηρέτρια να κάνει έκτρωση και όταν η τελευταία αρνήθηκε, το πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή. Σύμφωνα πάντα με το μύθο που ακολουθεί το οίκημα, ο πλούσιος ιδιοκτήτης φοβούμενος την κατακραυγή της μικρής κοινωνίας της Άμφισσας, οδήγησε τη νεαρή υπηρέτρια στο υπόγειο του σπιτιού όπου και την κρέμασε. Στη συνέχεια επιχείρησε να εξαφανίσει όλα τα ίχνη της στυγνής δολοφονίας της κοπέλας, αλλά δεν τα κατάφερε, αφού διάφορα περίεργα περιστατικά έκαναν την εμφάνισή τους, με αποτέλεσμα η μονοκατοικία να χαρακτηριστεί στοιχειωμένη.

Κάποιοι κάνουν λόγο για τρομακτικές κραυγές της κοπέλας που βγαίνουν από τα υπόγεια του σπιτιού καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ένα κοριτσάκι κόβει βόλτες στα δωμάτια προκαλώντας τρόμο, άλλοι είναι σίγουροι πως τα έπιπλα αλλάζουν θέση μόνα τους ενώ το τηλέφωνο του σπιτιού χτυπάει χωρίς να είναι στην πρίζα! Αλήθεια ή ψέματα, κανείς δεν γνωρίζει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σπίτι της οδού Γιδογιάννου έχει πλέον εγκαταλειφθεί και κανείς δεν θέλει να μείνει εκεί. Και όσοι προσπάθησαν να πλησιάσουν την πόρτα του λέγεται ότι έφυγαν τρέχοντας…

3 thoughts on “Η Στοιχειωμένη Μονοκατοικία της Άμφισσας

  1. Γειά!!..♡
    Ο παππούς είναι 65 χρονών!! Όταν ήταν ποιό μικρός ζούσε σε ένα μικρό χωριό…είχε μια γειτόνισα που ήταν 25 χρονών…εκείνη λοιπόν μια μέρα πήγαινε στο πηγάδι για να πάρει νερό για το σπίτι…πήγαινε με τον γάιδαρο της για ποιο γρήγορα!! Όταν είχε αναιβει πάνω στο πηγάδι για να μαζέψει το νερό με τον κουβά ο γάιδαρος της είδε κάτι ή κάτι άλλο και τρόμαξε, έτσι την έσπρωψε μέσα!! Με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι της πάνω στην πέτρα καιρό να πνίγει!! Κάποιοι βοσκοι που περνούσαν από εκεί στις 3:00 τα χαράματα την έβλεπαν έλεγαν πάνω στο πηγάδι να κοιταει μπροστά…ένας από αυτούς ήταν καο ο μπαμπάς του παππού μου ο οποίος του είχε πει ότι την είχε δει πάνω στο πηγάδι…. εκείνος έκανε την προσευχή του δυνατα καιρό περπατούσε( επισεις λένε ότι όταν δεις κάποιο φάντασμα δν πρέπει να γυρνάς πίσω για να το ξανά δεις …. ούτε να το κοιτάξεις στα μάτια…επισεις ούτε να του απευθυνθεις γιατί θα σου πάρει την φωνή!!) Σήμερα ο παππούς μας, μας περνει σε εκείνο το πηγάδι καιρό μας είχε πει καιρό την ιστορία!! Όμως εκεί που η κοπέλα είχε χτυπήσει το κεφάλι της καιρό έπεσε μέσα…έχει φυτρώσει μια συκιά!! Κάθε φορά που πάμε σε εκείνο του πηγάδι εσθανομαι σαν κάτι να είναι μαζί μας…κάνω τον σταύρο μου όταν φεύγουμε από εκεί!! Γιατί λένε ότι όταν ενοχλείς κάποιο πνεύμα δεν το αφήνεις να ησυχασει!!♡

    • Παιδιά σορρυ για το ” καιρό” όπου το λέω αυτό εννοώ “και”..♡😂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s